Loftbelysning og akustikpaneler

Jeg elsker LED lys og specielt LED strips. Godt nok har vi ikke særlig meget af det herhjemme, da det er svært at eftermontere, hvor det ikke ligner 💩. Jeg har længe ville have en LED strip som loftbelysning i vores lange gang på 12.5 meter, hvor jeg via smarte automations kunne lave nogle effekter, der ikke bare var sjov og spas. Én idé var at installere motion sensors i hver ende og i midten (det har vi faktisk allerede), og så tænde lyset baseret på hvilken motion sensor der blev triggered først. Så kunne man lave noget fedt “running light” effekt. Lige dén idé var nok sjov og spas, men en funktionel en kunne være, at når døren til vores datters soveværelse blev åbnet, så slukkede den sektion omkring værelset. Så var det i hvert fald ikke lyset der gjorde, at hun eventuelt blev vækket af os.

Jeg fik lov (ja, jeg var også selv lidt chokeret) til at købe akustikpaneler og LED strips til gangen, og faktisk lave dette projekt som jeg gerne ville. Annesofie var så heldig at finde nogle fine akustikpaneler fra Fibrotech der var frasorteret, da de ikke levede helt op til kravene – og så til kun 150 kroner stykket. Da de skulle hænges op i loftet, var vi ligeglade med, at de ikke stod knivskarpt.

Udfordringer med LED strips

Jeg begyndte straks at undersøge LED strip belysningen, og fandt hurtigt ud af, at det faktisk var sværere end forventet, når jeg har nogle specifikke krav. Jeg vil nemlig have at de LED strips er “digitale”. Altså, hvor man kan styre sektioner individuelt, som du kan læse mere om her, så jeg kunne lave effekter. Jeg havde heldigvis ikke noget krav til farver, udover jeg vidste det skulle være varm hvid. Ingen diskolys i gangen.

Problemet jeg løb ind i var, at bredden på rillen mellem lamellerne på akustikpanelerne kun måler cirka 14 millimeter og de LED strips jeg kunne finde havde en bredde på 10 millimeter. “Men Morten, så er der da 2 millimeter på hver side tilovers”, spørger du nok. Og det er også korrekt – men har du lyst til at se på en hvid og gul LED strip på sort baggrund? Nej, det har du nok ikke. Selv hvis man købte sorte LED strips, ville selve LEDerne være gule når de er slukket og desuden vil lyset ikke blive “diffused”. Man ville nemt kunne se de enkelte LEDer, og det er bare ikke pænt. “Men Morten, hvorfor bruger du ikke bare aluprofiler så?”, spørger du nok igen. Og igen har du ret, for det endte jeg også med. MEN… der findes måske en håndfuld aluprofiler i verden, med en maksimal bredde på 14mm, der kan tage en 10mm LED strip, der kommer i sort og har sort plastik på til at “diffuse” lyset. Jeg fandt én sælger i Kina, og de aluprofiler var ikke billige.

Næste problem var strøm. De LED strips jeg endte med, WS2811, har Quinled målt til 61.9 watt per 5 meter. Da jeg har 12.5 meter fra den ene ende til den anden, og jeg har to strips, skal jeg derfor finde en strømforsyning der kan levere 61.9 * 5 = 309.5 watt, bare for at være på den sikre side. Jeg endte derfor med en 350W Mean Well strømforsyning, der leverer 24 volt. Min WS2811 LED strip kører nemlig på 24 volt, og det er en kæmpe fordel, da man ikke behøver lave power injection.

Smart-ificering

Det sidste jeg mangler for at gøre det hele smart, er selvfølgelig at det er styret trådløst (selvom trådet er smartere). På loftet har jeg en ESP32 der kører WLED, som også er koblet på Home Assistant. Derudover har jeg via min gamle korrespondance installation i gangen, valgt at smidt en optocoupler på, så når jeg trykker på knappen på væggen, så lyser en lille LED, som en lille chip ser og sender et signal til en anden ESP32. Den ESP32 kører ESP-NOW, som snakker direkte med den ESP32 der kører WLED, ved at emulere en WizMote fjernbetjening. Det smarte ved det er, at jeg kan slukke for mit WiFi og så kan jeg stadigvæk tænde lyset, da ESP-NOW kommunikerer direkte med “master” og “slave” uden at logge på WiFi. Grunden til ESP-NOW er bundet i, at der hvor lederne fra korrespondance afbryderne kommer hen, er i den anden ende af gangen end hvor WLED kører. Ellers havde jeg koblet den optocoupler direkte på den ESP32 der kører WLED, så jeg altid havde en fast trådet forbindelse til at tænde lyset.

Kan man nøjes?

Ork jo. Du får nok et chok, når du scroller ned om lidt og ser hvad lyset har kostet. Lad mig afsløre at akustikpanelerne var den markant billigste del, til trods for vi brugte 10 paneler og fik dem til 150 kroner stykket.

Man kan sagtens nøjes med at finde nogle andre aluprofiler på max 14mm bredde, som kan tage mod 8mm LED strips. 8mm strips er relativ standard for normale “dumme” analog LED strips, hvor du ikke kan styre hver LED enkeltvis. De analog LED strips kan fås i alle former fra hvid til RGB med hvid i. Flere danske forhandlere sælger kits speciallavet til akustikpaneler, men er man lidt handy og vil købe i Kina, kan du finde aluprofiler og LED strips i Kina og gøre det selv langt, langt billigere.

Links

Og med det sagt…

Husk nu strømmen. Når de her LED strips kører på fuld drøn, bruger hver side lige omkring 6.5 ampere i starten af LED strippen. Sørg for at bruge tykke ledninger. Hvis jeg brugte 12 volt LED strips i stedet for, så hed tallet nærmere 13 ampere, og det er ikke forsvarligt at gøre uden power injections. Worst case bliver det så varmt, at der går ild i det, og så står du uden hus/lejlighed, bare for at få noget fedt lys.

Billeder og video

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *