LED strips for nybegyndere

 1. Varianter
 2. Analoge LED strips
 3. Digitale LED strips
 4. Strøm, spænding og strømforsyning
 5. Begrænsninger
 6. Pænere lys med aluprofiler
 7. Eksempler på køb
 8. Min anbefaling

Blandt venner og bekendte, er jeg oftest ham der bliver peget på, når vi går forbi noget der lyser op. Så sent som i sidste weekend, var vi til biltræf i Odense, hvor vi var tæt på Plantorama, som har hele bygningen pakket ind i dioder. Det så mega flot ud.. ifølge mig.. men det synes mine venner åbenbart ikke. Jeg har en kasse fyldt med LED strips, hvor jeg nok vil skyde på, der er omkring 80 meter.. hvis ikke mere.

LED strips kommer i mange forskellige varianter, hvor du garanteret kan finde noget, der passer til lige præcis dit projekt.

Varianter

Der findes overordnet to slags LED strips: Analog og digital. Hvad disse gør, kommer jeg ind på senere i tråden.

Den mest gængse størrelse af LED strip hedder 5050, hvilket blot betyder, at hver eneste LED på strippen er 5×5 millimeter. Dog er der også andre størrelser såsom 2835 (de er rektangulære), som også er meget populært. Jo større LEDen er, jo mere kan den lyse, jo mere strøm (ampere) bruger den, jo mere varme genererer den og så videre. Der er fordele og ulemper ved alle størrelser. Eftersom 5050 er den mest normale variant, er det hovedsageligt den jeg kommer til at snakke om.

LED strips kommer også i “antal per meter”, eksempelvis 30, hvilket blot betyder, at der sidder 30 LEDer pr. meter. I 5050 størrelsen kan man få helt op til 144 LEDer pr. meter, men det mest normale er 30 eller 60, som også koster markant mindre end 144 pr. meter.

LED strips kan også komme med forskellige former for beskyttelse, hvor det mest normale er IP30 (ingen beskyttelse), IP65 (støvtæt og beskyttet mod vandstråler) og IP67 (støvtæt og fuldstændig vandtæt).

Når det kommer til farver, findes der et hav af forskellige slags. Jeg kommer primært til at snakke om RGB (Red, Green, Blue), men LED strips er begyndt at blive mere og mere populære, hvis de også kan lyse hvid. I stedet for at tænde for rød, grøn og blå for at lave en falsk hvid, så er LED strips nu begyndt at komme med hvide LEDer, som faktisk lyser hvidt. Dette hedder en RGBW strip.

Når du kigger på forskellige LED strips, beskrives de oftest som “IP30 5m 30 RGB”, som blot betyder at LED strippen er IP30 beskyttet, der er 5 meter i alt, der er 30 LEDer pr. meter og den kan vise farverne rød, grøn og blå.

Analoge LED strips

En analog LED strip er kendt som analog, fordi LED strippen er “dum”. Den kan kun vise én farve ad gangen, så det betyder også, at du ingen effekter kan få.

I en simpel RGB strip, vil du eksempelvis se det på billedet ovenover, hvilket betyder at du har 12v, rød, grøn og blå. Alle 4 ledere skal være koblet til, for at kunne styre farverne. Hvis du blot kobler 12v og B (blå) sammen, så lyser LED strippen kun blå.

Til at styre en analog LED strip, har du et par muligheder. Den smarte og fedeste løsning, er at bruge en lille WiFi controller og tilhørende app til telefonen. Denne “Magic Home” LED controller koster lige omkring 50 kroner inklusiv fragt.

Digitale LED strips

En digital LED strip er kendt på, at den kan styre hver eneste LEDs farve. Du kan eksempelvis sætte det op sådan, at hver 3. LED lyser en anden farve. På den måde kan du få flotte effekter i stedet for én konstant farve.

Den simple digitale LED strip har 3 ledere på LED strippen (i stedet for 4 som nævnt før): Strøm, jord og data. Dataen skal komme fra en kilde, der sender nogle meget specifikke pulser afsted mod LED strippen, som egentligt bare fortæller den, hvilke LEDer der skal lyses op i hvilken farve, hvilke der skal slukkes, hvad lysstyrken pr. LED skal være og så videre.

Den mest normale type af digital LED strip hedder en WS2812b strip. WS2812b er blot navnet på selve LEDen og chippen inde i LED strippen, som sørger for at forstå kommandoer og tænde LED strippen. For at styre en WS2812b strip, er det lidt mere kompliceret end bare at købe en billig LED controller. Min anbefaling er at man kan lege med en ESP8266 eller ESP32, som jeg blandt andet bruger til at aflæse min elmåler. På sådan en lille enhed, kan man nemlig installere et stykke software der hedder WLED. WLED er rigtig smart, for du får både et webinterface hvor du kan styre det, men du kan også få det ind i Home Assistant, hvis du vil styre effekter automatisk.

Mit bedste råd er at søge på Google efter “WS2812b WLED guide” og så finde et par forslag fra eksempelvis YouTube. Der findes mange guides til det, men når det først virker, så er det mega fedt at se på. Se eventuelt min nye guide til at sætte dynamisk lys op bag dit fjernsyn, hvor jeg viser et billede af min opsætning, som er super nem at følge: Backlight til dit TV for under 150 kroner

Strøm, spænding og strømforsyning

LED strips kommer i alle former for spænding (altså volt). Det mest normale for analoge LED strips er 12 volt, hvor digitale LED strips normalt er 5 volt. Du kan dog sagtens finde analoge LED strips der kører på 5 volt, 230 volt, og det samme gælder for digitale LED strips, hvor du også kan finde dem i en 12 volt variant.

Det er MEGET vigtigt, at du ved hvilken spænding din LED strip forventer at tage, ellers ender du bare med at brænde LED strippen af. Been there, done that.

Når det kommer til at vælge en strømforsyning, er det også yderst vigtigt, at du danner et overblik over, hvor mange LEDer du regner med at køre. En tommelfingerregel hos mig plejer at være, at en LED strip med 60 LEDer pr. meter bruger 1 ampere pr. meter, men hellere købe en, så det passer med 1.5 ampere pr. meter.

Eksempel: 12v analog LED strip på 5 meter med 60 LEDer pr. meter skal bruge 5 * 1 = 5 ampere strømforsyning, hvilket er en 60 watt strømforsyning, da watt = spænding * strøm (60 watt = 12 * 5). En strip med kun 30 LEDer pr. meter, skal derfor bruge en 2.5 ampere strømforsyning (30 watt). Hellere købe en for stor strømforsyning, end at købe en for lille der brænder sammen.

Jeg anbefaler Mean Well og Snappy strømforsyninger, da de er meget pålidelige og sikre, men så længe du sørger for at købe en stor nok strømforsyning (så den ikke er belastet), så kan du bruge hvilken som helst.

Begrænsninger

Eftersom LED strips kører på forholdsvis lav spænding, så vil du få problemer, hvis du prøver at lave en 10+ meter lang LED strip, da spændingsfaldet er for højt. For 5 volt strips anbefaler jeg ikke at gå længere end 5 meter, og for 12 volt strips anbefaler jeg ikke mere end 10 meter.

For at undgå dette problem, kan man lave et såkaldt “injection point”. Et injection point er ret simpelt: Giv LED strippen strøm i enderne og i midten. Her kan du se et eksempel:

Så for hver 5 meter (og eventuelt i enden), vil du lave en form for injection point, så spændingsfaldet ikke er så stor. Du skal selvfølgeligt huske at købe en større strømforsyning, ved at følge de regler jeg nævnte tidligere.

Pænere lys med aluprofiler

LED Aluminium Profile - LED Linear & Profile Lights (Designing & Installation) Manufacturer from New Delhi

Aluprofiler er i mine øjne uundværlige til LED strips. De hjælper med at sprede lyset, så du ikke kan se de individuelle LEDer, men de hjælper også med at køle LEDerne ned, så de ikke er så varme. Derudover tilføjer de et professionelt udseende til projekter.

Aluprofiler herhjemme i Danmark koster virkelig, virkelig meget. Jeg har med fordel købt en hel masse fra Kina, for der koster de en brøkdel. Jeg kan anbefale dette produkt, for man får utrolig meget for pengene: Aluprofil (reklamelink)

Vælg typen hvor du får et “frosted” cover med, for så er plastikken ovenpå aluprofilen diffust, så du ikke kan se dine LEDer inde bagved (og lyset bliver spredt). Hver aluprofil kommer med endestykker og clips til montering, så du skal kun købe de 90 grader vinkler, hvis du regner med at dreje 90 grader på et tidspunkt.

Eksempler på køb

Analog LED strip på 5 meter med 60 LEDer pr. meter, WiFi controller og strømforsyning

LED strip (vælg Emitting Color: 5050 RGB): https://s.click.aliexpress.com/e/_A9fxIP (reklamelink)

LED strip controller med WiFi og app (vælg Color: Wifi RGB): https://s.click.aliexpress.com/e/_AnZGdt (reklamelink)

Strømforsyning (12 volt / 60 watt): https://mrperfect.dk/stromforsyning-transformator/40-v-tac-60w-stromforsyning-til-led-strips-12v-dc-5a-ip44-vadrum-3800157628051.html

Alt i alt uden fragt: ~180 kroner

Digital LED strip på 5 meter med 30 LEDer pr. meter, ESP8266 og strømforsyning

OBS: Dette er UDEN ledninger mellem ESP og LED strip, mellem strømforsyning og ESP og mellem strømforsyning og LED strip. Lav selv lidt research ud fra YouTube videoer, for at finde ud af, hvilke ledninger du skal bruge.

LED strip (vælg Emitting Color: WS2812B White (eller Black) PCB og Color: 5m 30 IP30): https://s.click.aliexpress.com/e/_Ae3Mzh (reklamelink)

ESP8266 (vælg Color: NodeMcu-CH340): https://s.click.aliexpress.com/e/_AoHuem (reklamelink)

Strømforsyning (5 volt / 50 watt): https://minielektro.dk/stromforsyning-sps-50w-5v-10a.html

Alt i alt uden fragt: ~300 kroner.

Min anbefaling

 1. Køb RGBW LED strips, hvis du nogensinde har lyst til at lyse hvidt
 2. Køb en større strømforsyning end du har brug for
 3. Køb 60 LEDer pr. meter strips, hvis du føler du har råd (husk større strømforsyning)
 4. Køb en loddekolbe og lav solide forbindelser, i stedet for at bruge samlemuffer eller de tilhørende connectors
 5. Brug aluprofiler når det er muligt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *