Mit første produkt! MULTI-ZIG-SW

MULTI-ZIG-SW er en af de mest advancerede Zigbee input og output enheder på markedet. Den har fire ind- eller udgange, som fra min side af er programmeret til at være indgange, men fordi jeg udstiller muligheden for selv at flashe enheden, kan du faktisk selv bestemme hvad den skal, så længe du har værktøjet til det.

MULTI-ZIG-SW har følgende features:

 • Kan sende følgende til din Zigbee coordinator per indgang (fire i alt):
  • Single click
  • Double click
  • Triple click
  • Hold og release
 • Mulighed for at flashe enheden med eget firmware
 • Bruger CR2032 batteri
 • Standby forbrug ned til 1 µA!
 • Maksimal 30.5mm x 37.6mm stor, med en maksimal tykkelse på 6mm (uden kabel)

Men hvordan virker det så?

Enheden sender et signal til din Zigbee coordinator, når én af lederne bliver “kortsluttet” sammen med den leder der står GND på. Det betyder også, at så længe du har ét eller andet der kan lave en forbindelse, så kan du lave det om til en trådløs sensor. Har du en magnetsensor til døre og vinduer? En gammel vippekontakt fra en lampe? En FUGA afbryder til væggen? Alle dem, og flere, kan du lave trådløse og smarte!

Du kan nemt ændre hvordan hver af de fire inputs skal opføre sig. Det er nemlig muligt at vælge, om dine inputs skal fungere som gammeldags “tænd og sluk” eller om de skal kunne alle fire funktioner som nævnt før. Se videoen under, som viser lidt forskellige muligheder:

Strømforbrug

Jeg har købt et professionelt værktøj til at måle strømforbruget, da man ikke bare kan gøre det med et normalt multimeter, fordi den bruger så lidt strøm. Jeg kan konstatere at den bruger 1 µA i standby (det vil sige når intet er “kortsluttet”) og op til 16 µA, hvis alle fire er “kortsluttet” og i brug på samme tid (4 per kanal).

Et typisk CR2032 batteri har en kapacitet på cirka 220 mAh, og hvis vi laver en form for “realistisk worst case” som hedder 200 mAh kapacitet og at alle 4 kanaler er “kortsluttet” halvdelen af døgnet, så kan man forvente op til 980 dage batterilevetid (~2.68 år):

Zigbee2MQTT

Inde i Zigbee2MQTT har jeg lavet en custom converter, som ligner det på billedet:

De nederste switch_type_X bliver brugt således:

 • switch: Ganske normal “on/off” afbryder. Forestil dig en gammeldags kontakt til at tænde lyset
 • multi-click: Bruges til kip/fjeder, hvor du har muligheden for de mange muligheder nævnt før

Hvis du får parret din enhed og ingen af dem er valgt, kan du med fordel trykke på den blå refresh knap, eller blot vælge den switch type du har brug for. OBS: Hvis du får fejl, er det fordi enheden sover. Væk den op ved at “kortslutte” den.

De resterende outputs (battery, action osv.) giver forhåbentligt sig selv. Du skal bruge action til dine automations. De kan hedde følgende:

 • button_X_single
 • button_X_double
 • button_X_triple
 • button_X_hold
 • button_X_release

X er 1, 2, 3 eller 4.

Man kan ikke stole på farverne på kablerne (der er vist ikke nogen standard?), men X følger disse tal på den fysiske enhed:

Hvordan får jeg fat i en?

Du kan hoppe ind og bestille en på denne side eller ved at trykke på webshop i menuen.

Kan du finde ud af Python og understøttelse for custom devices til ZHA, Homey eller andre platforme? Smid mig en besked på morten@m8.dk så får du en enhed gratis og 300 kroner.