Den (næsten) perfekte skærm til dine smarte dashboards

Hvad havde jeg før?

Jeg har i mange år ledt efter en god skærm til mit Home Assistant dashboard. Jeg overvejede mange muligheder såsom en iPad, Android tablet eller en Windows tablet. Der findes nemlig et hav af dem på markedet, men de har alle én ting tilfælles: De er for små. Det sidste års tid, har jeg haft en 10″ Microsoft Surface Go tablet med Windows 11 hængende:

Den tablet har én fed feature: Stikket til strøm. Det er nemlig et stik som Microsoft har opfundet og bruger på deres Surface tablets. Det minder lidt om Apples MagSafe, da den også er magnetisk. Stikket er fladt og hænger langs siden, så det ser rigtig stilfuldt ud. Alternativet er USB-C, men selv med en 90° adapter på, så stikker den langt ud.

Jeg valgte at montere tabletten med velcrobånd, da jeg gerne ville kunne tage den med på ferie og bruge den som medieafspiller. Kabelføringen har jeg heldigvis gjort nem, da jeg bag væggen har et bryggers, som jeg nemt kunne trække kablerne i. Jeg valgte derfor at bore et Ø10 hul i væggen og føre stikket gennem.

Velkommen til min nye skærm

En 15.6 tommer touchskærm med USB-C til data og video, USB-C til strøm og HDMI (hvis du ikke har USB-C).

Da jeg ikke kunne finde en stor tablet på markedet (udover Samsungs Galaxy View linje), der også var til at betale sig fra, måtte jeg jo selv finde på noget. Jeg søgte derfor efter en ekstern skærm med touch, der havde ét krav: Kablerne SKAL kunne kobles til på bagsiden. Jeg er ikke fan af at have kabler hængende ud af siden, da jeg ikke synes det bliver pænt. Jeg overvejede også at montere akustikpaneler på væggen, da jeg så ikke behøvede at finde en skærm, hvor kablerne blev monteret på bagsiden.

Skærmen jeg endte med er fra UPERFECT og kan købes her (reklamelink).

Den koster desværre omkring 1800 kroner, MEN, den bliver sendt fra EU, så du slipper for gebyr og ekstraomkostninger ved import.

Her på billedet kan man se, hvorfor jeg valgte skærmen. Alle portene sidder på bagsiden, som gør at man kan installere skærmen på væggen uden nogle kabler er synlige overhovedet.

Montering på væggen

Jeg har valgt en lidt dum løsning, da det ikke var muligt at montere den på andre gode måder lige umiddelbart. Jeg har 3D printet nogle spacere, hvor jeg har monteret nogle magneter på. Løsningen er ikke perfekt, da de magneter jeg har valgt, ikke har været alt for kraftige. Jeg måtte derfor smide to søm i væggen, for at støtte vægten på skærmen. I fremtiden laver jeg nok et 3D printet “french cleat” system.

Dog er det blevet okay med dybden, for den hænger stadigvæk så tæt på væggen, at man forfra ikke kan se den er ~12 millimeter fra væggen:

Computer og hardware

Da jeg blot har hængt en skærm op, skal jeg selvfølgeligt også bruge en computer. Og wow hvor har det taget lang tid at finde noget. Da jeg helst ikke ville lave så stort et hul i væggen, at jeg kunne trække HDMI, var USB-C min eneste mulighed. En nyere Intel NUC havde været perfekt, men jeg ville ikke lige bruge flere tusinde kroner på det. Min gamle Surface Go virkede faktisk fint, men da jeg var nødt til at lave duplikering af skærmen, var skærmen på tabletten nødt til at være tændt hele tiden.

Jeg endte derfor med at bruge en Lenovo ThinkCentre M75q-1. Det er en lille PC med en Ryzen 3400GE processor, 8GB RAM og 256GB NVMe SSD. Overkill? Meget. Desværre har min lille ThinkCentre ikke mulighed for at overføre video over USB, så jeg var nødt til at finde en adapter.. og det er ikke nemt at finde en HDMI til USB-C adapter, da adapteren skal understøtte DP Alt Mode. Jeg fandt dog en adapter fra Delock, som jeg købte hos Proshop til cirka 350 kroner.

Jeg har derfor nu mulighed for at trække to kabler til skærmen: USB-C til video og touch data og USB-C til strøm. Alle USB kablerne kommer direkte fra computeren, så jeg bare skal trække ét strømkabel. I bryggers bag væggen ser det lige pt. sådan her ud:

Smukt, ikke? Om et par måneder, efter min kone har brokket sig, kan det godt være, jeg laver en pænere løsning. Jeg har bare taget nogle kabler jeg ved der virker, og de er generelt 2 meter lange.

Skal/skal ikke?

Er dette et projekt jeg vil anbefale? Absolut. Det er rigtig fedt at have en stor skærm til vores Home Assistant dashboard, der hænger i en god højde. Har man råd, kan jeg dog anbefale en Samsung Tab S8 Ultra, som er en 14.6″ Android tablet. Den koster dog omkring 7000 kroner.

Det er desværre ikke alle der har mulighed for at trække ledninger gennem væggen som vi har gjort, så man kan eventuelt kigge på at montere en Raspberry Pi bag på skærmen (som der faktisk er plads til, hvis man bruger en Zero 2 W). Det var min originale plan, dog med en Raspberry Pi 4:

Se bort fra docken

Bonus: Tænd og sluk af skærm

Der er ingen grund til at skærmen står tændt 24 timer i døgnet og brænder sig selv ihjel. Jeg har derfor en motion sensor i køkkenet, der fortæller IoT Link at skærmen skal tændes. Skærmen har jeg sat til at slukke efter 1 minut, og så har jeg et Node-RED flow der sender en “tænd skærm” kommando hvert 10. sekund, så længe der er motion detected:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *