Hvilken Zigbee dongle skal man vælge?

Jeg er med i et par Facebook grupper, hvor jeg flere gange om ugen ser folk spørge ind til, hvilken dongle man skal købe, hvis man gerne vil starte på Zigbee. Jeg vil i dette indlæg komme lidt ind på, hvilke dongles jeg personligt anbefaler.

I skrivende stund ejer jeg pt. disse Zigbee USB dongles:

 • 2x Sonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus (CC2652P chip)
 • 1x Z-Bee Duo (CC2652P chip)
 • 4x CC2531 USB dongles
 • 3x CC2530 chips (til gør-det-selv projekter)

Oversigt

Som jeg ser det lige pt. i starten af år 2022, så er der 3 dongles der er værd at snakke om: Sonoffs CC2652P dongle, ConBee II og CC2531 USB dongles:

DongleSonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus (ZBDongle-P)ConBee IICC2531 dongle
ChipTexas Instruments CC2652PATSAMR21B18 ARM Cortex Texas Instruments CC2531
Antal enheder~200*~200*~40*
Ekstern antenneJaNejJa**
RækkeviddeGodMellemMellem og god***
FirmwareZ-Stack 3.x.0ConBees egetZ-Stack 3.0.x
Fungerer som routerJaNejJa
SupportZHA, Zigbee2MQTTZHA, Zigbee2MQTT, deCONZ ZHA, Zigbee2MQTT
Pris u. fragt100 kroner300 kroner45 kroner
* Kig på denne side for lidt mere info, da det er lidt svært at forklare
** og *** CC2531 kommer i flere varianter, heriblandt nogle med ekstern antenne

Som man kan se i oversigten, er de enkelte dongles lidt forskellige, men de understøttes alle i blandt andet Home Assistant, men Zigbee2MQTT virker også med dem alle. Den eneste store forskel mellem dem er prisen, hvor ConBee II er den dyreste af dem.

Disclaimer: Så vidt jeg kunne søge mig frem til, er det ikke muligt at bruge en ConBee II som router. Teknisk set burde man godt, men det kræver nogen laver et firmware til det. Eftersom ConBee II bruger et closed source firmware lavet af dem der har udviklet ConBee II, så kommer det nok ikke foreløbigt.

Opdatering fra 2023: Sonoff har lanceret en ny version af deres dongle: ZBDongle-E. Den er umiddelbart ved at erstatte ZBDongle-P, og den bruger desværre ikke en Texas Instruments chip, så de kan ikke flashes med Z-Stack firmwaret.

Ethernet dongle

Det er måske lidt værd at nævne, der også findes Zigbee dongles der har ethernet. Et godt eksempel er Tube’s CC2652P2. Ideen med dem er, at du ikke behøver at bruge USB, så hvis din server, Raspberry Pi eller lignende står et sted der ikke er så idealt, så kan du plugge den i et andet sted i huset. Meget smart.

Smart ting med ConBee II

Jeg efterspurgte lidt fede ting omkring ConBee II, da jeg ikke selv havde meget at sige om den, og der blev det pointeret, at man kan konfiguere deCONZ via deres webinterface Phoscon, så man faktisk kan snakke med Zigbee enheder direkte, i stedet for at skulle lave en automation i Node-RED eller Home Assistant eksempelvis. Det er en stor fordel, hvis ens forbindelse til Home Assistant eller Node-RED er ustabil, eller hvis nettet går.

Texas Instrument chips og dongles

Texas Instrument har udviklet mange Zigbee chips, heriblandt CC2531 og CC2652P som jeg nævnte tidligere. Der findes mange dongles på markedet der bruger disse chips, og du har sikkert hørt om mange af dem: zzh!, Slaesh og ZigStar.

Nu bliver det lidt nørdet, men læs endeligt videre: Hver eneste af disse dongles er stort set ens. De har mange få komponenter der er ens eller kan det samme, og de få komponenter er: Spændingsregulator (5 volt til 3.3 volt), USB til serial chip og Texas Instrument chippen. Der er vitterligt ikke flere notesværdige komponenter på en Zigbee dongle, da du med de tre komponenter har mulighed for at give den strøm via USB samt flashe et nyt firmware via USB.

Hvad betyder det? Hvis du finder to dongles der har samme Texas Instrument chip og samme sæt features, er det i bund og grund ligegyldigt hvilken en du køber, da chippen er den samme og fordi de bruger samme firmware (Z-Stack). Det er grunden til at jeg ikke har inkluderet zzh!, Slaesh osv. i oversigten: De koster mere og kan det samme.

En ting værd at nævne: CC2652 findes i et par varianter. Hvis den slutter på et P, ligesom Sonoff gør, så betyder det blot, at den har en indbygget “power amplifier”, som gør at du kan sætte “signalstyrken” til 20 dBm. Standard er den på 5 dBm. Det kræver dog en ændring i firmwaret at ændre styrken, og jeg mener også det er ulovligt at skrue den for højt op (noget med interferens).

Z-Stack firmware

Z-Stack firmwaret er udviklet af Texas Instruments, som er de samme der har lavet de Zigbee chips der sidder i blandt andet Sonoffs dongle. En udvikler ved navnet Koenkk har dog lavet et fork af Z-Stack firmwaret og han har så lavet et par få modificeringer (hvad ved jeg ikke), og lavet en pre-compiled firmware fil for os. Jeg har selv sat mit eget miljø op, så jeg kan compile Z-Stack fra bunden, og det kan jeg ikke anbefale, for det er en lang proces. Så stor tak til Koenkk for at give os firmwaret.

Z-Stack er generelt det firmware man anbefaler til Texas Instrument chips, så det vil sige stort set alle dongles undtagen ConBee II. Det er derfor også det firmware jeg har på alle mine dongles.

Koenkks Z-Stack er compiled både som coordinator og router og kan findes her: https://github.com/Koenkk/Z-Stack-firmware/

Koenkk er desuden udvikleren der har udviklet Zigbee2MQTT, så man kan vist trygt stole på ham!

USB forlængerkabel

Mange oplever problemer med interferens, hvorfor det kan være nødvendigt at sætte et forlængerkabel mellem din dongle og din server eller Raspberry Pi. Jeg har selv gjort det, men det var mest for at få bedre rækkevidde. Hvis du har et liggende, kan jeg godt anbefale bare at gøre det – så er du lidt mere sikker. Køb et kabel med en længde mellem 1 og 2 meter er min anbefaling.

Konklusion

Jeg har ejet og solgt en ConBee II, da den ikke levede op til mine forventninger (hovesageligt rækkevidde). Jeg har og ejer mange Texas Instruments baseret Zigbee dongles, der alle er flashed med Z-Stack. Jeg har haft absolut 0 problemer med de dongles, ej heller nogle problemer med rækkevidden.

Eftersom Z-Stack er open source og bliver opdateret jævnligt, samt at Koenkk er en meget aktiv person i Zigbee-området, kan jeg kun anbefale Z-Stack firmwaret og de enheder der bruger Texas Instruments chips.

Kigger man derefter på features og pris, er der én klar vinder: Sonoffs Zigbee 3.0 Dongle Plus

Sonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus: AliExpress (reklamelink) eller ITEAD

ConBee II: Amazon (Tysk)

CC2531: AliExpress (reklamelink)

26 svar til “Hvilken Zigbee dongle skal man vælge?”

 1. Dan Nielsen Avatar
  Dan Nielsen

  Kunne være spændende de hvis du skrev noget om man eks. Kunne have mere end en zibgee bridge. Eks. Hvad kan man gøre for at sikre hvis ens HA går ned… Kan man eks. Have et system klar til bort som kan tage over?

  1. Morten Avatar

   Hej Dan. Mig bekendt er det ikke muligt at have mere end én coordinator, men du kan sagtens have flere coordinators liggende klar, hvis din hoved-coordinator går i stykker. Der findes allerede et par guides til, hvad man skal gøre, hvis ens coordinator pludseligt går i stykker. Det kan man vist både i ZHA og Zigbee2MQTT ret nemt, men jeg har endnu ikke prøvet det, trods mine Zigbee routers og min coordinator har kørt i flere år efterhånden.

 2. Jacob Avatar
  Jacob

  Er det muligt at få en sonoff til at virke med phoscon?

  1. Morten Avatar

   Hej Jacob. Ikke mig bekendt, desværre. Phoscon er vist kun til ConBee.

 3. Christian Avatar
  Christian

  Kan man skifte fra cc2531 til Sonoff. Uden at skulle parre alle sine enheder igen?

  1. Morten Avatar

   Det kan man godt ja. Det er meget nemt med Zigbee2MQTT: https://www.zigbee2mqtt.io/guide/faq/#how-do-i-migrate-from-one-adapter-to-another (husk at læse “What does and does not require repairing of all devices”).

   Bruger du ZHA, er det vist lidt mere besværligt. Jeg har ikke selv prøvet det, men se eventuelt her: https://thesmarthomejourney.com/2022/04/25/migrating-zha-to-dongle-plus/

   Der er også god information i denne video: https://www.youtube.com/watch?v=ql58ZfXso1M

 4. Claudio Benedetti Avatar
  Claudio Benedetti

  Hej Jakob
  Faldt over din hjemmeside fra Per Majdal.
  Det ser alt sammen spændende ud.
  Jeg har selv en TI LAUNCHXL-CC26X2R1 zigbee coordinator, og jeg bruger zigbee2mqtt, pt. har jeg 80 zigbee enheder tilsluttet, og det spiller bare.
  Jeg har dog også et par Sonoff zigbee dongles til mit test setup, heller ikke nogen problemer.
  Min gamle CC2531 som jeg startede mit zigbee univers med har jeg dog smidt ud da den ikke er tidsvarende.

  1. Morten Avatar

   TI LAUNCHXL-CC26X2R1 er også rigtig fin. Overvejede selv at starte med den, men synes ikke pengene var der til det. Dog bruger den også stort set samme chip som Sonoff (altså CC2652P), så om man bruger den ene eller den anden, det er nok det samme.

   CC2531 kan stadigvæk bruges som router – har selv et par stykker af dem, og det fungerer rigtig fint! Men hvis man skal være lidt perfektionistisk, så er et par Sonoff dongles lidt bedre som router.

 5. Mariusz Avatar
  Mariusz

  Hej, det lyder interessant at man kan bruge de gamle cc2531 som router. Kan du skriver mere om opsætninger i HA, hvordan man man gøre de fungerende og tilsluttet til eksisterende zigbee net?

  1. Morten Avatar

   Det kan du tro! Det er faktisk ret simpelt, men det kommer an på, hvilken version du har. Nogle (få) kan nemlig flashes gennem USB, ellers er du nødt til at kigge på en CC Debugger. De koster alt mellem 30 og 100 kroner i Kina. Den del vil jeg nok anbefale at kigge på YouTube efter, for der findes mange gode guides.

   Start med at hente firmwaret fra denne side. Den nyeste hedder CC2530_CC2591_router_2020_09_29.zip. Derefter skal du blot flashe den med programmet der hedder Flash Programmer (SKAL være version 1, altså den der IKKE hedder Flash Programmer 2). Når den er flashed, så kan du placere den i huset hvor du har lyst og parre den til en anden router ligesom du ville parre enhver anden enhed. Når det er gjort, så skal du egentlig blot vente på at netværket automatisk “healer” og enhederne parrer til routeren. Du burde efter et par timer eller dage kunne se dit netværk udvide sig, så enheder tæt på routeren lige pludseligt har dannet forbindelse. End devices vil oftest parre sig til én router, så det er ikke sikkert, nogle af dem hopper over på din nye router.

 6. Kristian Wachtell Avatar

  Hej Morten
  Fantastisk side du har! Er det stadig din anbefaling at købe Sonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus?

  1. Morten Avatar

   Tak! Ja, uden tvivl. Selv Home Assistants SkyConnect kan ikke sammenlignes, udover den har/får “Matter support”. Det gør de her Texas Instrument chips nok ikke.

 7. Kristian Wachtell Avatar

  Har du erfaring med 2023 Newest Aqara Door Window Sensor P1 Zigbee 3.0:
  https://www.aliexpress.com/item/1005004950371700.html?spm=a2g0o.cart.0.0.459338dajrpQ19&mp=1
  og Original Aqara Human Body Sensor:
  https://www.aliexpress.com/item/4000030637208.html?spm=a2g0o.cart.0.0.459338dajrpQ19&mp=1
  og skal man bruge hubs når man har Sonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus?

  1. Morten Avatar

   Har ikke lige erfaring med den første, men motion sensoren har jeg herhjemme.

   Sonoff USB stikket er selve hubben. Det er din coordinator.

 8. Mattias Avatar
  Mattias

  Et spørgsmål fra en helt grøn.

  Ift rækkevidden: Kræver det at usb-donglen kan forbinde direkte med enheden (F.eks. Ikea Trådfri enhed), eller kan det ske via netværket. Min Raspberry Pi 3 (HA) ligger nemlig lige ved siden af routeren, så dækning til routeren skulle ikke være et problem.

  1. Morten Avatar

   Hmm jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener. USB donglen skal forbindes til din enhed (server, Raspberry Pi eller lignende), og så bliver der oprettet et Zigbee netværk. Dit normale WiFi har intet at sige, for Zigbee og WiFi er to forskellige ting, der ikke kan snakke sammen 🙂

 9. Mads Avatar
  Mads

  Ikke fordi jeg ikke overlever prisen, men kan det passe Sonoff er steget til 175kr + fragt?

  1. Morten Avatar

   Ja, og ikke nok med det, så er de blevet utrolig svære at finde. Der mangler CC2652 enheder på markedet, desværre.

   1. Mads Avatar
    Mads

    Efter at have prøvet at finde ud af hvilken dongle der er “bedst” at starte med til HA så bliver man bare mere forvirret, så tænker det måske bare giver mere mening at købe en Skyconnect selvom den er stedet meget i pris siden den udkom :/

    1. Morten Avatar

     SkyConnect er også fin nok, men problemet er at rækkevidden er dårlig kontra den nye Sonoff Dongle-E eller den “gamle” Dongle-P. Gå efter en med ekstern antenne, hvis du er på udkig efter en coordinator til Zigbee, for ellers skal du have en masse routere rundt omkring i huset, for at få et stabilt netværk, og selv der er det ikke altid nok.

      1. Morten Avatar

       Ja lige netop. Den bruger præcis samme chip som SkyConnect, men har ekstern antenne, så derfor bedre rækkevidde 🙂

       1. Mads Avatar
        Mads

        Super, så er det bestilt sammen med en Tuya temp sensor, så kan jeg komme i gang med at lege engang om lang tid når det ankommer 😀

        1. Morten Avatar

         Det lyder godt! Held og lykke med det. Det er hele ventetiden værd! Vær opmærksom på at TuYa enheder ikke altid er Zigbee baseret. Faktisk er det min optik at de fleste er WiFi.

          1. Morten Avatar

           Jeps, den der bruger Zigbee. Så er det bare at vente nu 😎

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *