Zigbee kontrollering bedst og billigst

Når det kommer til at styre sine smart home enheder, findes der mange forskellige slags trådløse kommunikationsprotokoller såsom Zigbee, Z-Wave, WiFi og Bluetooth. Alle har deres fordele og ulemper, men det er tydeligt at se, de største brands bruger Zigbee. IKEA, Philips Hue, Xiaomi/Aqara, Samsung og så videre.

For at kontrollere dine Zigbee enheder, kan du bruge en hub. Samsung har lavet en fed hub der hedder Samsung SmartThings Hub, som har tusindvis af supportere, der laver nogle såkaldte Device Handlers, som egentligt laver integrationen mellem hardware og software. I bund og grund betyder det, du eksempelvis kan forbinde dine Philips Hue pærer, knapper og motion sensors til Samsungs hub og benytte deres funktioner.

Dog er SmartThings hubben lidt irriterende. Den skal snakke med Samsungs servere (ergo være online og have netværk) og når de har problemer, som de desværre har engang imellem, så er din hub offline og du kan derfor ikke kommunikere med dine enheder.

Home Assistant opsætningen er heller ikke noget at råbe hurra for. Enten skal du bruge en offentlig service såsom DuckDns eller også skal du købe et domæne, lave et SSL certifikat (ikke self-signed), åbne en port i din router så din Home Assistant installation er offentlig, sætte Home Assistant op til at bruge HTTPS osv. osv. Dette har jeg skrevet en guide om her: Tilgå alle dine services via HTTPS

Når kommunikationen mellem SmartThings og Home Assistant faktisk kører, vil du også opleve, at det tager lidt tid, før din anmodning kommer frem i hjemmet. Det sker ene og alene på grund af, at din anmodning skal igennem meget:

Zigbee enhed -> SmartThings hub -> Samsungs servere -> Home Assistant

å’ hælve’ det noget møj

Men Morten, hvad fanden er alternativet? Jo, ser du, der findes USB enheder der kan kommunikere med Zigbee protokollen. Det er USB stik såsom Sonoff CC2531 (reklamelink). Med fragt koster sådan en fætter 41 kroner fra Kina.

 • Nem opsætning i Home Assistant
 • Bruger et kæmpe bibliotek af understøttede Zigbee enheder i ZHA
 • Parrer med dine enheder MEGET nemmere og hurtigere end med SmartThings hubben
 • Virker 100% offline

Desværre har den en irriterende begrænsning på cirka 20-25 enheder, hvorefter den eftersignende skulle begynde at opføre sig mærkeligt, køre langsomt og så videre. Der findes større modeller, men ikke særlig mange, og jeg har desværre ikke købt en for at teste dem, da jeg ikke har 20 enheder der “snakker Zigbee”.

Det fede ved en CC2531 chip er, at den virker direkte med Home Assistants ZHA integration. Du får et ton af muligheder ved opsætning, som man desværre heller ikke altid gør med SmartThings hubben og integrationen. Jeg har eksempelvis parret en Philips Hue Dimmer med 4 knapper, og jeg har disse muligheder:

For at simplificere det lidt: Hver af de 4 knapper kan man registrere 1, 2, 3 eller 4 klik på, om man holder knapperne nede og når man slipper knapperne. Det giver dig over 20 muligheder for automatisering. På ÉN enhed der koster helt ned til 120 kroner her i Danmark.

Jeg kan på det kraftigste anbefale en CC2531 USB dongle til Home Assistant, da den kun koster ~40 kroner og trods alt kan håndtere en god mængde enheder.

En CC2531 USB dongle pre-flashed med Sonoffs firmware kan købes her: https://s.click.aliexpress.com/e/_9uqcSr (reklamelink)

Er du mere til selv at flashe et firmware på (som du også kan på overstående), men også vil have en antenne, kan du købe en anden CC2531 USB dongle her (husk CC Debugger (reklamelink) til at flashe med): https://s.click.aliexpress.com/e/_9IHGSn (reklamelink)

2 svar til “Zigbee kontrollering bedst og billigst”

 1. Rasmus Kristensen Avatar
  Rasmus Kristensen

  Hej Morten. Jeg prøver at forstå hvordan de forskellige ting virker sammen og ja hvad der skal bruges for at få det til at virke.

  1. f.eks så bruger man den sonoff fra aliexpress til at connecte med google home assistent, er det så igennem assistenst at jeg parrer de enkelte enheder og programmer? sonoff blot have forsyning igennem usb’en?

  Jeg har en smart things hub som jeg oplever er noget bøvlet at få til at parre med enkelte enheder, Så er lidt på udkig efter andet.
  Hvad gør den sonoff egentlig, åbner den for alle zigbee enheder så de kan connecte med f.eks assistent?

  1. Morten Avatar

   Det er helt korrekt forstået med HA og dongle. Smid din dongle i USB porten på din Home Assistant maskine og sæt enten ZHA eller Zigbee2MQTT op (jeg anbefaler Zigbee2MQTT). Jeg vil dog i dag ikke anbefale den gamle CC2531 dongle, men derimod enten CC2652 eller den nye Sonoff Dongle-P. Spørg endeligt hvis du har spørgsmål!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *