Trådløs batteridrevet gardinmotor for 300 kroner

Har du også gået med drømmen om at lave dine gardiner motoriseret? Det kan du nu gøre helt ned til 300 kroner! Hjemme hos os skal vores rullegardiner rulles op og ned med perlesnor, så jeg ledte efter en trådløs enhed der kunne gøre det, og jeg tror, jeg har fundet den perfekte.

Chippen/enheden hedder AM43 (reklamelink) og fås både med Zigbee, Bluetooth og endda WiFi (dog ikke helt denne model). Mærket er ukendt, men kvaliteten er rigtig, rigtig fin. Jeg ville rigtig gerne have en, der kunne sættes op i blandt andet Home Assistant, og det kan den også! Den har et sæt features jeg har efterspurgt såsom:

 • Indbygget batteri (ingen ledninger = wife approved!)
 • Skal kunne holde at blive brugt mange dage, før den skal oplades
 • Trådløs
 • Muligt at få den ind i Home Assistant
 • Muligt at skifte “gear”, så den kan tage fat om andre slags perlesnor
 • BILLIG

Hvor god er den så?

Den er overraskende god. Jeg er meget imponeret og kan anbefale den dag ud og dag ind, når den ikke koster mere end ~300 kroner. Sammenligner man prisen mellem denne og de mange andre på markedet (IKEA eksempelvis), er denne klart billigere. Langt under halv pris ud fra hvornår dette indlæg blev skrevet.

Der følger 3 slags hoveder med, der burde passe til alles hjem. Hvilken der passer bedst til dit hjem, kommer an på, hvilken slags snor dine gardiner bruger.

Batteriet holde til i hvert fald en måned, hvor man kører den op og ned et par gange om dagen (morgen, eftermiddag, aften). Når den skal oplades, tager det ikke mere end 1.5 timer.

Den medfølgende lyssensor virker fint, så du automatisk kan sætte den til at køre gardinet op om morgenen. Dog ville jeg sætte den automation op i Home Assistant baseret på tidspunkt eller data fra en 3. part.

Der sidder et 1000 mAh batteri på 7.4 Wh i, samt en worm gear motor, der sagtens kan trække selv de helt tunge gardiner op.

Opsætning

Jeg vil ikke gå alt for meget i dybden med opsætningen til din telefon, da det er ret simpelt. Hent Blinds Engine appen og tilføj enheden. Det står der også i manualen du får med, så følg den, så skal det nok gå godt.

Home Assistant

For at få gang i kommunikationen mellem Home Assistant og gardinmotoren, skal du have et par ting klar:

 • Arduino ESP32 (reklamelink) med Bluetooth og WiFi (vælg ESP32 og IKKE ESP8266)
 • En MQTT broker

Du kan bruge en Arduino til at kommunikere med gardinmotoren, men hvis du bruger en Raspberry Pi med Bluetooth, kan den sikkert også bruges (det har jeg dog ikke prøvet).

Grunden til at man vil bruge en Arduino er, at der er lavet et “program”, som allerede gør ALT for dig. Det er bare at følge guiden, koble Arduinoen til strøm med USB og så skal den nok selv stå for at snakke med gardinmotoren og Home Assistant. Se dette GitHub repository og følg den til punkt og prikke: https://github.com/buxtronix/am43

Selve kommunikationen til Home Assistant foregår over MQTT. MQTT er en smart måde at kommunikere med enheder over dit netværk på. Det fungerer essentielt på den måde, at der er en broker der står for at samle alle anmodninger og så er der klienter, der står for at lytte efter nye anmodninger samt sende anmodninger ind.

What is MQTT? A practical introduction.
Eksempel på MQTT kommunikation

For at få AM43 til at køre i Home Assistant, skal du installere MQTT integrationen inde i Home Assistant, insætte IP adressen til din MQTT broker og sige ja tak til at discover:

Efter opsætningen er fuldført, burde du kunne se, at der er blevet tilføjet 3 entities inde i Home Assistants MQTT integration:

Derefter er det blot et spørgsmål om at tilføje de entities i et card og bruge dem!

Værktøjer og tips

1) Jeg bruger et program der hedder MQTT Explorer, til at forbinde til min MQTT broker. MQTT Explorer giver mig mulighed for at se alle topics min broker har. Der der vil være en for AM43, fordi min ESP32 sender hændelser til et AM43 topic til min MQTT broker.

2) ESP32 enheden er desværre begrænset til 3 gardinmotorer pr. enhed. Dog koster de ikke mere end et par kroner, så du kan bestille en hel stak af dem, hvis du har lyst til det.

Køb

Du kan købe en AM43 med Bluetooth til ~300 kroner her (find en der er billig og som opfylder dine krav – de er stort set alle ens) ved at trykke her (reklamelink).

2 svar til “Trådløs batteridrevet gardinmotor for 300 kroner”

 1. Jan Avatar
  Jan

  Hvorfor kører du ikke Zigbee?

  1. Morten Avatar

   Zigbee versionen var dyrere, og jeg købte den før Zigbee var en reel ting i mit liv. Oh times have changed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *